Euronext er ny eier av Oslo Børs - hvordan blir veien videre?

Midt i julestria dukker det opp et bud på Oslo børs. Synes det bør ha en egen tråd. Noen med bedre kunnskap enn meg som har noe å bidra med? Skal børsen selges?

2 Likes

“The Oslo Børs VPS Group operates and develops co-ordinated and attractive marketplaces for the listing and trading of securities, together with securities registration and settlement services for securities in Norway, financial market data and internet solutions.”

Du har flere slike selskaper som eier børsene. Noen store er:
CBOE: http://www.cboe.com/
CME Group: https://www.cmegroup.com/

Det betyr i praksis at en annen aktør (Eurnext) har budt på selskapet Oslo Børs VPS, og eierene har fått et tilbud for sitt eierskap/aksjer.

2 Likes

Sentralisering…Færre folk, flere roboter?

Foreløbig siste nytt…

Spännande

1 Like

Mycket!

Et salg må godkjennes av Finanstilsynet .
Signaler om politisk bråk…
-https://www.dagbladet.no/nyheter/pollestad-varsler-politisk-brak-om-ikke-siv-jensen-griper-inn/70606465

Jeg merker at den indre sosialisten i meg synes det er helt greit om salget ikke godkjennes. Jeg liker feks heller ikke tanken på å selge Norges vannressurser til kinesere. Jeg vet fortsatt ikke helt hva salget av børsen vil innebære i praksis, men tipper det kan ha noen mulige uventede konsekvenser. Feks kan det tenkes at selve børsen blir jevnet med jorden og det kommer en høyblokk isteden (om ikke det er fredet), og at den faktiske handelen legges i et annet land? Sikkert ikke lov, men kanskje legges i en annen by? Massiv digitalisering? Endringer i systemer? Ingen anelse - men det føles bedre at Oslo Børs er Norsk. For meg i hvert fall.

8 Likes

Synes det er er rart om den blir solgt.
Selve bygningen og området er fredet, mener jeg å ha lest. Er jo et vakkert hus, arkitektonisk sett.
http://hille-melbye.no/projects/rehabilitering/oslo-børs-oslo

2 Likes

Er veldig nysgjerring på hva det vil innebære i praksis :thinking:

Jeg, også. Og sånne ting bør man jo vite før man selger. Et globalisert monopol på eierskap av børser?

1 Like

Helt enig, håper virkelig ikke at de er så dumme.

2 Likes

Hadde jeg ønsket å støvsuge verden for penger ville jeg kjøpt opp børser…

2 Likes

Ikkesant, liker virkelig ikke tanken på å selge den norske børsen til utlandet.

Kan bare tenke meg robot galskapen som kommer til å komme, blir som støvsuging av penger fra massene til the 1%

4 Likes

Er noe i slike konstellasjoner, og hva det kan brukes til i urolige tider…
Hvem eier egentlig Euronext?

1 Like

Dette er litt nytt for meg, men jeg syns det er dramatisk hvis Oslo Børs selges til noen som skal innlemme den i et større, internasjonalt børsprosjekt, uten at det er grundig debbatert offentlig.
https://www.euronext.com/en/news/euronext_raised_commitment_oslo_Bors_50_6

3 Likes

Det er den offentlige debatten rundt et mulig salg av Oslo Børs jeg også savner. Både fordeler og ulemper må bli belyst på forhånd. Nå ser det ut til at salget kan skje ved bakdøra. Kan vel ha en sammenheng med at tilbudet kom nå i jula, men likevel…

2 Likes

Ja, kommer nok mer oppmerksomhet rundt dette utover januar, men noen har jo jobbet med dette en stund og det hele virker foreløpig ganske aggressivt spør du meg… https://www.hegnar.no/Nyheter/Boers-finans/2018/12/Euronext-gjennomfoerte-kompakt-auksjonsprosess-foer-budvarsel

2 Likes

Det er ett selskap, den debatten var interessant før 2001. Nå bør aksjonærene bestemme.

Jeg er ikke for at alt skal privatiseres, men å kreve at ett selskap som er privatisert ikke skal selges videre er litt rart for meg. Da får man gi ett bedre bud i så fall.

Ser den, men jeg syns uansett det er et prinsipp at offentligheten holdes informert i forkant av endringer av så stor strukturell betydning. Spesielt i en tid der regjerningen legger opp til at folk skal spare i akjsemarkedet (gjennom AKS og IPS).