Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Hva er en kryptovaluta lommebok?

Å forstå hvordan en kryptovaluta lommebok fungerer

En kryptovaluta lommebok er en sikker digital lommebok som brukes til å lagre, sende og motta digital valuta som Bitcoin, Ethereum, Litecoin med mer. De fleste Kryptovalutaer eller mynter om du vil har en offisiell lommebok.

For å bruke kryptovaluta, må du bruke en kryptovaluta lommebok.

Noen lommebøker er bygget for en type kryptovaluta, mens andre kan brukes til flere, noen lommebøker du vil administrere og styrer du selv, mens andre som du finner på typiske børser vil være under administrasjon av den utvalgte børsen.

Iløpet av denne guiden prater vi om de ulike digitale lommebøkene, hvordan de fungerer, hva som skiller dem og samt litt råd om hvilke lommebøker du bør bruke i ulike situasjoner.

TIPS: Hvis du vil gå for den enkleste lommebok løsningen slik at du kan hoppe rett inn å handle kryptovaluta så kan du følge denne guiden.

KryptovalutaGuiden Del 1 for nybegynnere - Kryptovaluta - TekInvestor Aksjeforum

Hvordan fungerer en kryptovalutalommebok?

Lommebøker er programvare som kan brukes til å vise kryptovaluta saldoer og gjøre transaksjoner.

Hver type lommebok er litt forskjellig, men generelt vil en gitt lommebok fungere med en eller flere kryptovalutaer samt den vil kunne lagre en eller flere offentlige kryptovaluta addresser.

En offentlig kryptovaluta addresse er litt som et bankkonto nummer, det brukes til å mota en bestemt type kryptovaluta ( som bitcoin eller ethereum). Merk at hver kryptovaluta har egen offentlig addresse, addressen du bruker for bitcoin kan ikke brukes til ethereum.

Alle transaksjoner som skjer i en blokkjede er knyttet til de ulike offentlige addressene.

En kryptolommebok lar deg se saldo knyttet til de addressene du eier samt å flytte kryptovaluta til andre addresser på blokkjeden.

Beviset på at du eier en addresse er den private nøkkelen ( en hemmelig kode knyttet til en offentlig addresse).
I depotlommebøker, er det en tredjepart ( som børsen, megler eller annet som har kontroll på nøkkelen). Du trenger bare å skrive inn et enkelt passord i en app eller på en nettside.

Man kan kort og enkelt si at en kryptolommebok er som din egen bank hvor den offentlige addressen er kontonummer og blokkjeden er bankens hovedbok, mens en depolommebok er litt som den vanlige bankkontoen din hvor noen andre passer på.

For mer informasjon se “Tekniske detaljer nedenfor.”

Ikke del dine private nøkler: Som navnene tilsier, Offenlig addresse er offentlig, Privat nøkkel er privat. Dersom noen får tilgang til den offentlige addressen din og den private nøkkelen så har de full kontroll over lommeboken din. Nedenfor er det listet noen sikkerhetsforslag.

Kryptovaluta er bare en kodesnutt i en Blokkjede Blockchain, den er ikke lagret i lommeboken din: Kryptovaluta i seg selv er faktisk ikke “lagret” i en lommebok, den er lagret på en Valutaens blokkjede. Lommeboken din er ganske enkelt programvare designet for å samhandle med en blokkjede. Lommeboken din lagrer adresser, ikke kryptotokener (aka mynter). For eksempel samhandler en Bitcoin-lommebok med Bitcoin blokkjede, slik at Bitcoins kan flyttes mellom adresser av eierne av disse adressene, og tillater brukere å se saldoene knyttet til en eller flere adresser.

Tekniske detaljer: Mange lommebøker er depotlommebøker. En depolommebok er styrt av en 3djepart ( som en børs).
Med depotlommebøker alt du trenger å bekymre deg for er saldoene som vises og din offentlige adresse.

Men fulle lommebøker, som den offisielle lommeboken til hver valuta er det litt mer komplisert. Bak hver adresse er en privat nøkkel (en sikker digital kode kjent bare for deg og lommeboken din). En privat nøkkel viser eierskap av en offentlig nøkkel (en offentlig digital kode som er koblet til en viss valuta). Til slutt er hvert sett med private og offentlige nøkler koblet til en offentlig adresse (en kryptert versjon av fellesnøkkelen). Så lommeboken din er programvare som lagrer dine private nøkler, offentlige nøkler og offentlige adresser, lar deg sende og motta kryptovaluta, og fungerer også som en personlig hovedbok av saldoer og transaksjoner.

Forskjellige typer lommebøker

Det finnes flere typer lommebøker du kan bruke, inkludert online, offline, mobil, maskinvare, skrivebord og papir.

Hver “type” refererer til hvilken type medium lommeboken er lagret på, hvem som har kontroll over lommeboken, og om dataene er lagret på nettet eller ikke.

Noen lommebøker tilbyr mer enn én metode for å få tilgang til lommeboken - for eksempel; Bitcoin.com lommebok er både en stasjonær applikasjon og en mobilapp.

De fleste lommebøker passer også mer enn én kategori nedenfor. For eksempel Bitcoin Core er en full node mynt-spesifikk desktop lommebok.

Her er en rask oversikt over de ulike typer kryptovaluta lommebøker:

Full Node Wallet: En lommebok hvor du kontrollerer dine private nøkler og hoster en full kopi av blokkjeden. I hovedsak har hver valuta en offisiell lommebok av denne typen, og som finnes på den offisielle GitHuben på nettstedet (det er ofte en link på den offisielle nettsiden). MERK: “Offisiell” i denne forstand betyr “satt ut av eller godkjent av utviklerne som skapte valutaen.” Mange kryptoer er helt desentralisert, så ingenting er offisielt

Depolommebokt: Noen lommebøker lar deg kontrollere dine private nøkler, noen er depo
(du kontrollerer ikke nøklene dine direkte). De fleste kryptovalutabørser bruker depolommebok.

Desktop Wallet: Den vanligste typen lommebok. Vanligvis en app som kobles direkte til kryptovalutaens klient.

Mobile Wallet: En lommebok som kjøres fra en smarttelefonapp.

Online Wallet: En online lommebok er en nettbasert lommebok. Du laster ikke ned en app, men data ligger heller på en fysisk eller virtuell server. Noen online lommebøker er hybrid lommebøker som tillater kryptering av private data før de sendes til den elektroniske serveren.

Programvare lommebok: Enhver lommebok som er programvarebasert er en programvarelommebok.

Hardware lommebok: Dedikert maskinvare som er spesielt bygget for å holde og sikre kryptovaluta. Dette inkluderer USB-enheter. Disse enhetene kan kobles til for å gjøre transaksjoner, se saldo og hente data, deretter kan de kobles fra for transport og sikkerhet.t

Papirlommebok: Du kan skrive ut en QR-kode for både en offentlig og privat nøkkel. Dette gjør at du både kan sende og motta digital valuta ved hjelp av en papirlommebok. Med dette alternativet kan du helt unngå å lagre digitale data om valutaen din ved hjelp av en papirlommebok.

Valutaspesifikk: En lommebok som bare fungerer med en bestemt kryptovaluta.

Nettverksspesifikk: En lommebok som kan inneholde flere tokens på ett enkelt nettverk.

Universal / multi-asset / multi-valuta: En lommebok som kan holde adresser fra flere valutaer. Vær oppmerksom på at bare fordi en lommebok er “universell” betyr ikke at den kan holde alle typer kryptovaluta. Pr dags dato tror jeg ikke det finnes noen lommebok som kan holde alle typer valuta.

Hvilken Krypto Lommebok bør jeg bruke?

Hvilken lommebok kommer litt ann på brukervennlighet og sikkerhet du ønsker. De fleste valutaer har offisielt anbefalte lommebøker.
Noen anbefalinger er Bitcoin - Bitcoin Core Wallet, Litecoin - Litecoin Core og for Ethereum - Ethereum Wallet eller MyEtherWallet.

TIPS: Sjekk den offisielle nettsiden til en valuta for den offisielle anbefalingen. Vær oppmerksom på at hele lommeboken til en gitt mynt sannsynligvis vil kreve mye harddiskplass, for å unngå å måtte håndtere dette, se de andre alternativene nedenfor.

Siden de fulle offisielle lommebøker av valutaer kreveat brukere laster ned svært store filer, og siden noen mennesker har en tendens til å eie mange valutaer er det godt å se på alternativer.

For de som ønsker å bruke eller investere i mange mynter, universelle lommebøker / multi-asset lommebøker / multi-valuta lommebøker er et godt valg. Det er programvare lommebøker som er universelle som Coinomi, Exodus, Atomic Wallet, og Ethos som vanligvis har desktop og telefon app versjoner og maskinvare lommebøker som er universelle som TREZOR og Nano S (maskinvare lommebøker er generelt gode valg for langsiktig lagring).

Når du velger en lommebok, må du også bestemme mellom en depot- og ikke-depotlommebok. Det vil si, ikke-depotlommebøker som Blockchain Wallet og MyEtherWallet hvor du kontrollerer dine private nøkler direkte, men bruker lommeboken som et grensesnitt, og depotlommebøker der du ikke kontrollerer dine private nøkler direkte som Coinbase (selv om folk frarådes å holde alle sine midler på en, børs som Binance, coinbase eller miraiex .

Hvis du er ny innenfor kryptovaluta

Les gjerne de 3 guidene som er skrevet om temaet her.

https://tekinvestor.no/t/kryptovalutaguiden-del-1-for-nybegynnere
https://tekinvestor.no/t/kryptovalutaguiden-del-2-for-den-mer-erfarne
https://tekinvestor.no/t/kryptovalutaguiden-del-3-for-eksperten

TIPS: Dersom du bruker en online lommebok må du være forsiktig med nettleserutvidelser, det finnes flere utvidelser som er laget for å stjele infoen din ( malware). Bruk gjerne en netleser kun til online lommeboken og ikke noe annet.

TIPS: Begrepet “varm lommebok” beskriver en lommebok koblet til Internett. Begrepet “kald lommebok” beskriver en lommebok som ikke er koblet til Internett (for eksempel en maskinvarelommebok koblet fra og i en safe.) Når kryptovaluta er i “kjølelager” betyr det at den holdes offline i en “kald lommebok.” Midler du ønsker å bruke som kontanter bør være i varme lommebøker, midler du ønsker å lagre på lang sikt er best holdt i “kjølelager” i en offline lommebok. Varme lommebøker regnes som “varme mål” (det vil si at de er mål for hackere). Dermed, hvis du har en “varm lommebok”, sørg for at du har så mange lag med beskyttelse på den som mulig (to faktor, sterkt passord, alle sikkerhetsinnstillinger på, etc).

VIKTIG: Husk at med en ikke-depo lommebok, så mister du tilgang til alt innholdet dersom du mister den offentlige og den private nøkkelen. Og det finnes ingen support, hjelp knapp eller lignende du kan bruke.

Er kryptovaluta lommebøker sikre?

Kryptovaluta lommebøker er alle bygget for å være sikkre, men den nøyaktige sikkerheten skiller seg fra lommebok til lommebok. Vanligvis, som brukernavn og passord, kommer sikkerheten til lommeboken din fra deg ved hjelp av anbefalte fremgangsmåter. Vi foreslår at du ikke beholder mer valuta enn du trenger på en gang i en enkelt lommebok som du bruker ofte( en varm lommebok), Bruk så mange lag med autentisering og sikkerhet som lommeboken tillater.

Det er smart å sikkerhetskopiere lommeboken og private nøkler og kryptere dem. Minst én sikkerhetskopi bør være på en CD eller minnepinne for å sikre at du har en “papirkopi” som ligger rundt. Hvis du mister lommeboken eller nøklene dine, mister du valutaen som er koblet til den!

Håper du likte guiden, ris og ros motas gjerne.

9 Likes

Ny guide, håper den faller i smak.

3 Likes

Kjempebra guide @Evilfreud :clap::smile:

1 Like

Synes det, er VELDIG fornyød med ordert “depolommebok” Som da er fornorsking av Custodywallet. ( dvs lommeboken du har hos en kryptobørs).

4 Likes

Det der var helt villt lærerikt. Tusen takk :raised_hands::pray:

1 Like

Takk, fant noen gode engelske kilder, ble litt klipp lim og oversetting. Håper språket var godt nok. Innser at det er lite fornorsking i krypto. Men resultatet ble ok.

3 Likes

Jeg kjøpte litt krypto i 2017 og opprettet en wallet på min pc. Jeg husker ikke innloggingskoden på wallet men jeg har bitcoinadressen/nøkkelen. kan jeg få tilgang til disse uten at jeg har passordet på wallet’en?
Antar dette har en verdi rundt 5000kr nå, så det er ikke så store sum, men kjekt å kunne få tak i de.

Hvis du har lommebok addressen og privat kode, så skal du i teorien ha det du trenger for å få tilgang.

1 Like

Yo! Spør av nysjerrighet. Om noen har lyst å åpne en wallet for feks btc eller eth, som enkelt kan overføres fra og til vanlig bankonto. Hvor henviser man seg da best for enklest og effektiv løsning?

1 Like

Du må via en børs.

Firi er kanskje den beste fordi bankene godtar NOk overføring fra Firi til dem.

Og motsatt vei?

Mye enklere. Masse handelsplasser som godtar kredittkort og slikt.

Utfordringen er når du skal ha kryptoen tilbake til kroner og til Norsk bank.

Det eneste interessante for meg vil være fra krypto til banken igjen. Men du mener Firi er sikker og bra?

Firi er den største Norske og nordiske aktøren, de har også glimrende AML arbeid som gjør at bankene godtar overføringer fra dem.

Enig med Evil. Har overført både til og fra feks Binance med SEPA (EUR), men da kommer det veldig fort masse spørsmål fra banken. Hvor har du tjent pengene, hvor stammer de fra, er det rapportert til skatteetaten etcetc.

Dette har ikke bankene spurt om etter overføringer til/fra Firi.

Uavhengig av det, om det er snakk om større verdier, ville jeg aldri ha oppbevart de på en exchange. Så for min del blir det som dette: Kjøp: Bank–>Firi–>Hardware wallet og salg: Hardware wallet–>Firi–>Bank.

1 Like