Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Styringsrenten: flytende eller fastrente?

Underkursen vil gjøre at du får litt gjeldsreduksjon ved overgangen ja og det påvirker jo regnestykket litt. Men rent generelt så er det jo bare om renten snur ned innenfor resterende låneperiode man tjener på å bryte låneavtalen.
Så det er bare å bryte låneavtalen akkurat når renten er på sitt høyeste og skal ned igjen :slight_smile:

Lett!

bare 0,25% opp. Trodde de skulle gå for 0,5 jeg.

Se de mener neste kommer i q1 2019. Håper de får til en i des. 2018.

Veldig bra spilt av Norges bank! De advarer klart og tydelig om rente hevingene, setter listen høyt, og underpresterer/setter ned rentebanen. Slik at kronen ikke styrkes!
Veldig smart gjort. Det er jo ikke lurt av de å følge den opprinnelige planen uansett. En så stor forskjell i fra resten av Europa ville kunne gitt oss en svært mye sterkere valuta.
Pluss det Jan Ludvig (http://jansblogg.eika.no/) hele tiden snakker om, vi har ikke råd eller behov for renteøkninger. Økonomien går ikke så bra at det trengs, konkurser er høye og boligpris og boligbygging er påvei ned allerede.
Som nevnt tidligere så tror jeg de vil forsøke sette opp renten noen ganger, men vil bli avbrutt ganske tidlig da boligprisene faller og verden rundt oss også begynner gå ned.
Hvor raskt de vil reagere vet jeg ikke.
Samtidig må en huske på at bankene setter renten selv og kan øke marginen i usikre tider, boliglånsrenten kan derfor fortsatt gå opp. Spesielt for de som har høy belåning og etterhvert går under vann :zipper_mouth_face:

3 Likes

5 % rentemargin legger alle banker inn. Dette er et krav.
Folk må endre forbruket sitt!

Renten må opp!

For de som funderer på fastrentelån:

3 Likes

Takk.

DNB er først ute :slight_smile:

1 Like

ikke akkurat ett sjokk det

image

1 Like

Reagerer mer på hvor ufattelig lave renter de faktisk har. Likevel er prisene påvei ned.
Men det betyr også at vi kan komme oss dit ves neste krise når rentene kuttes igjen.
Jeg tror jeg vil binde renten om et par år når styringsrenten er - 0,5 og 10 år er nede rundt 1%. Ser Japan og flere andre av desse super lavrente landene har det.

Ettersom jeg tror dollaren vil synke utrolig i verdi etter neste krise, frykter jeg at det etterhvert kan bli inflasjon ut av det. Derfor vil jeg sikre meg. Fra 1% og ned er det ikke akkurat mye man taper på å ikke ha flytende.

1 Like

Det høres alltid ut som renten skal opp masse når man sier opp 100%, mens hvis man sier opp 1,2 prosentpoeng på fire år, så hadde ingen løftet et øyelokk. :slight_smile:

Hvis du har lånt 5 millioner, så er det 60.000 kr i året. Ikke akkurat mye, relativt sett. :slight_smile:

1 Like

Mens vi er inne på det la oss mimre litt tilbake til tidligere rentebaner fra Norges Bank, og kanskje folk også forstår at NB er veldig fleksible i rentesetting og at renten ikke “skal” noe som helst.

6 Likes

Tror du virkelig vi får negativ rente i Norge om et par år?

Ja neste krise vil være så forferdelig de vil ikke ha noe annet valg enn å haste kutte renten ned til benet. Det er jeg rimelig sikker på, er jo “standard” prosedyre? Eneste som kan vær spennendes er jo om det plutselig skulle bli høy inflasjon samtidig, men det virker ikke så sannsynlig.
Det jeg er mest spent på er egentlig hva Norge kommer til å gjøre utover rentekutt, dvs om de gjør som USA og ECB har gjort å kjøpe stat og evt selskapsobligasjoner, eller som Japan ETFer!
Er ikke sikkert vi vil gå fullstendig bananas slik som de gjorde, men det er heller ikke så usannsynlig at vi gjør noen former for kvantitative lettelser i og med vi var konservative sist og vi må gjøre mer denne gangen. De ligger jo uansett lenger frem og vi kan “lære” av de.

Men jeg klarer ikke helt å bestemme meg for at jeg tørr å stole på at vi skal få vedvarende lave(negative/null) renter slik som Japan. Jeg frykter vi nærmer oss et vendepunkt, dvs at dollaren begynner miste posisjon som reservevaluta ( EU, Kina, Russland og flere ønsker handle utenom dollaren). Samt at vi nå er nærme bunnen på hva som går an å kutte renten. Da er jo oppsiden mye høyere enn nedsiden og derfor tenker jeg det er helt ok betale litt forsikring.

@aksjefokus ja Norges bank sier mye rart. Men når syklusen snur og der blir nedgangstider er den standariserte og godkjente medisinen/verktøyet lavere renter. Så om man tror på nedgangstider, som kommer før eller senere må en nesten tro at det vil igjen komme lavere renter. Men som sagt KAN inflasjonen komme seg opp, men jeg tror det er litt frem i tid før det tar av, vi har så mye som fungerer i motsatt retning på inflasjonen(er jo en grunn til at det ikke har skjedd nesten noe selv med desse rekordrentene i så lang tid). Så jeg tror at om det skal bli skikkelig inflasjon så må det komme av devalueringer. Dollaren vil raskt miste mye verdi etter neste krise når de skal trykkes tusenvis av milliarder dollar hvert år og behovet for dollar rundt om i verden er mye lavere. Samtidig så er det allerede massevis av dollar rundt om kring (mangedoblet flere ganger de siste tiåret). Som kan komme hjem nå som mange gjør alt de kan for å unngå handel i dollar.
Samtidig så vil jo det enorme krakket som er i vente også ødelegge enorme verdier og dermed motvirke inflasjon.
Veldig komplekst tema og det er ikke lett å si nøyaktig hvordan ting vil bli, men normalt sett så burde vi kunne forvente rentekutt når krakk /resesjon kommer.
Inflasjons spørsmålet er det vanskeligste. Der tror mange det aldri kommer noe, mens jeg er litt mer suspekt i og med vi risikerer at reserve valutaen mister mye verdi i nær fremtid og det MÅ gi sterke konsekvenser. Det er flere tiår siden sist vi var gjennom noe lignende så man kan ikke forvente at økonomer klarer spå utfallet.

1 Like

Vi får jo se, men uten at jeg har det helt store grunnlaget for å uttale meg så har jeg litt vanskelig for å tro på negativ rente i Norge i løpet av de neste årene. Norge er jo i en særklasse når det gjelder å ha økonomi til å stimulere på andre måter.

Hvis mulighet for refinansiering i løpet av fastrenteperioden er en del av regnestykket ditt så anbefaler jeg å lese lånebetingelsene nøye. Mange banker sier i klartekst at du må betale for å bryte hvis det er til ugunst for dem (overkurs) og at du får ingen kompensasjon i motsatt fall (underkurs).

1 Like