Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Boligmarkedet

Solgt gården for prisantydning. 7 500 000 :grinning:

9 Likes

Passer greit under boligmarkedet:

…siden mye av det samme kan sies om verdien på boliglånet.

6 Likes

Dette synes jeg ble en litt tabloid fremstilling, i løpet av 20 år kan det skje mye med både inflasjon og renter.

1 Like

Det tas forutsetninger for inflasjon 2,5% p.a. og en innskuddsrente mellom 1-4.

Helt klart, men anerkjente økonomer som for eksempel nobelprisvinner i økonomi Paul krugman mener at vi vil ha lave renter mer eller mindre evig såfremt man ikke ser drastiske reformer i pengepolitikken (herunder blant annet inflasjonsmål). Ettersom det ikke er noen store reformer i sikte kan en argumentere for at disse forutsetningene er blant de mer sannsynlige utfallene.

Fungerte dårlig i Tyskland på 20-tallet.

1 Like

Siden den gang er økonomien i vesentlig grad globalisert. Tilgang på informasjon, kommunikasjon og handel har økt betraktelig i tillegg til at økonomisk forskning har kommet vesentlig lenger og reguleringer skapt og tilpasset for å beholde status quo.

Det er også verdt å nevne at i den kurven der kom bevegelsene på 20-tallet som et sjokk mens det nå beveger seg basert på helt bevisste valg.

Det blir som å sende en gammel veltepetter og en moderne racersykkel i toppklasse ut på samme ritt med like gode syklister og forvente samme resultat

1 Like

Helt klart - men hovedpoenget (for min del, når det gjelder boliglån) er at inflasjon spiser opp pengeverdien. Selv om store deler av lånet jeg har i dag har samme “pålydende” er det enklere å betjene lånet i dag enn det var for fem 5 år siden. Kjøp av varer og tjenester har stort sett også gått opp i pris så pengeverdien har gått ned.

“Bankinnskuddet ditt kan nesten være halvert om 20 år” burde kanskje endres til “Verdien av bankinnskuddet ditt kan være nesten halvert om 20 år”?

1 Like

Det viktigste der er lønnsveksten, den har vært formidabel, så er spørsmålet hvordan den ser ut fremover. Det hjelper ikke at melk blir dyrere om lønnen er den samme.

2 Likes

Enig i dette. Nå er det ikke bare i Tyskland man har nullrenter. Nå er det på verdensbasis og aldri før i verdenshistorien har man hatt så lave renter:

Grunnen til dette er at før i tiden brukte man gull som penger. Gull er noe som ikke kan trykkes i vilden sky, så det betyr at man går tom for gull i hvelvet før rentene går i negativt lende. Med fiat er det bare å trykke noen flere nuller inn i datamaskinen og denne overfloden av penger som pressses ut i økonomien gjør at renten går negativt. Resultatet vil dog bli det samme som i Tyskland på 20-tallet og nå blir det verdensomspennende. Når inflasjonen begynner å ta seg opp og nærme seg ubehagelige nivåer, så vil sentralbankene sette renten fort opp til mellom 20 og 30%. Akkurat som på 20-tallet i Tyskland vil dette være for lite for sent og hyperinflasjonen vil vente rundt neste sving.

1 Like

Det er ingenting som tyder på at vi står i fare for å oppleve noe som i det hele tatt ligner på hyperinflasjon. Tvert i mot er inflasjonen for lav, og i flere land er deflasjon en stor frykt ettersom rentevåpenet i stor grad er brukt opp for å skape den lille inflasjonen vi har.

1 Like

Det tar tid før de nytrykte pengene finner sin vei til realøkonomien. En hver reaksjon har en motreaksjon.

1 Like

Når ikke våre beste økonomer klarer å spå rentebanen, oljepris osv… Så tror jeg ikke noen av oss klarer det, her er det bare å helgardere seg :smiley:

6 Likes

Her kan man også se at inflasjonen var lav i noen år før hyperinflasjonen i Tyskland på 20-tallet:

1 Like

Krisen i Tyskland dengang er et spennende tema, det er helt klart, men det finnes altså ikke akademisk belegg for å frykte det scenariet basert på det vi vet nå. Det blir ren gjetting, og er et dommedagsscenario som er dertil lite sannsynlig.

1 Like

Selv sentralbanksjefene begynner å trekke de akademiske modellene i tvil:

1 Like

Sentralbanken i USA ble opprettet i 1913. I løpet av de 95 årene fra 1913 til 2008 ble det trykket en hvis mengde penger. Under de første 6 til 7 ukene under finanskrisen i 2008 ble denne pengemengden DOBLET! I dag er denne mengden penger økt med 5 gangen…

2 Likes

Den artikkelen handler om at inflasjonen IKKE øker selv om fed prøver å få det til; den handler ikke om frykt for raskt økende inflasjon, den handler om frykt for deflasjon

1 Like

Det er med å trykke penger man setter ned renten. Lavere styringsrente=høyere M0

1 Like

Den handler også om at økonomien ikke oppfører seg slik som de akademiske modellene skulle tilsi i følge Janet Yellen. Så din kommentar om at det ikke finnes akademisk belegg er helt irrelevant.