Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Hvordan henter (scraper) dere data om selskaper på Oslo Børs fra nettet?

Man kan laste ned historiske data fra netfonds ganske lett med python, og sikkert andre språk. Legger ved python scriptet jeg lagde en gang i tiden for dette som en txt fil.

Laster her først ned en komplett liste over selskapene for så å bruke denne til å laste ned alle de historiske filene. Den lager en folder som heter “_historical” hvis den ikke eksisterer og lagrer alle filene her. Trenger “Pandas” biblioteket for å kjøre scriptet.

historical.txt (1.1 KB)

3 Likes

Hei så bra! Utrolig mye bra Python tutorials på YouTube man kan se på. Hvis du liker bøker anbefaler jeg deg å bare kjøpe inn et par fra Amazon - gjør et søk på google etter gode, nye bøker :slight_smile: I tillegg er det veldig viktig å prøve å bruke Python så mye som mulig. Finn små problemer du kan løse, selv om det faktisk ender opp med å ta lengre tid med Python enn det ville gjort manuelt. For eksempel brukte jeg Python i år til å gå igjennom alle mine bompasseringer i forbindelse med jobb slik at jeg kunne føre riktig beløp inn i skattemeldingen. Gull for å lære seg mer :slight_smile:

2 Likes

Ønsker man tilgang til enda flere kurser så kan dette hentes via https://www.alphavantage.co/documentation/
Lurer du på ticket så kan du søke det opp på Yahoo Finance

1 Like

Nå som Nordnet har tatt over Netfonds er sidene til Netfonds tatt ned, og tilgangen på historiske OHLC kurser er borte der. Min erfaring er at kursene på Yahoo viser noe andre priser, muligens pga forskjeller mellom plattformene de henter kursdata fra, har ikke studert årsaken noe særlig.

Spørsmålet da er - hvor kan man hente de beste OHLS kursene for Oslo Børs i dag? Noen som har noen gode innspill?

Du kan få historiske kurser fra Oslo Børs sine nettsider.

Gå til selskapssiden,
https://www.oslobors.no/ob_eng/markedsaktivitet/#/details/AKER.OSE/overview,
velg tidsrom i grafen og trykk Download.
Der får du Close, Low og High. Vet ikke hvorfor de ikke har Open, men klarer du deg uten så er det greit og enkelt.

Åpnet i Excel:

Ut fra dette inlegget virker det som om Hegnar har tatt over vedlikeholdet for Netfonds gamle API. Om du har et program som scraper ser det ut til å holde å bytte domenet fra www.netfonds.no til quotes.hegnar.no, i alle fall gjorde det det for meg.

3 Likes

Bytt ut ‘http://www.netfonds.no’ med ‘http://quotes.hegnar.no

Takk for raske svar. Jeg trenger O også (open), slik at arcone’s link var mest nyttig. Er kjent med Oslo Børs sine sider, men de har ikke open data av en el annen merkelig grunn. Lurer dog litt på hvor lenge Hegnar vil ha disse dataene tilgjengelige da de bærer preg av å være en Netfonds løsning. Antagelig må Netfonds levere en periode fortsatt pga avtale inngått med dem, men så forsvinner de antagelig pga fusjonen.

Noen som har tips nå som både Netfonds og quotes.hegnar.no er fjernet? Virker ikke som at Nordnet har fått noen tilfredsstillende løsning på dette…

Nordnet sa at de skulle få Nordnet nExt API tilgjengelig for norske kunder ila. juni (som det ser ut til at de ikke har gjort…). Kan hende de jobber med å integrere deler av Netfonds’ API for å tilby en ny en?

3 Likes

Sist jeg skulle gjøre noe kjapt med Python så brukte jeg dette for å hente data fra Yahoo Finance. Fungerte veldig greit. https://github.com/ranaroussi/yfinance

1 Like

Tagger du meg om dette dukker opp?

1 Like

Dette er jeg også interessert i å bli oppdatert på. Som den største internett megleren burde de ha dette på stell. Det er trolig bra om flere av dere sier i fra til kundesupport hos Nordnet - de ber om konstruktive innspill, sier de.

1 Like

Jeg har et veldig enkelt program som henter siste aksjekurs som er tilgjengelig fra Oslo Børs sine nettsider for et utvalg aksjer, og skriver det til en fil jeg så importerer i et regneark jeg har for å holde oversikt.

Etter litt inspeksjon av nettsidene til Oslo Børs, fant jeg noen webrequester som returnerer de dataene jeg var interessert i som json-data, så jeg kaller bare de url-ene fra programmet mitt og parser json-dataene jeg får tilbake.

Eksempel-url for DNB:
https://www.oslobors.no/ob/servlets/components?type=quote&source=feed.ob.quotes.INSTRUMENTS&leftjoin=&tradesSource=feed.ob.trades.INSTRUMENTS&columns=ITEM%2C+ITEM_SECTOR%2C+SECTOR%2C+BID%2C+ASK%2C+LASTNZ_DIV%2C+TIME%2C+TRADE_TIME%2C+CLOSE_LAST_TRADED%2C+HIGH%2C+LOW%2C+CHANGE_PCT_SLACK%2C+MARKET_CAP%2C+PERIOD%2C+TURNOVER_TOTAL&filter=ITEM_SECTOR%3D%3DsDNB.OSE&channel=751b9f7ba25a33b57e2ada4f2adddb32

For min del holdt det med informasjonen jeg får fra denne requesten, men det kan godt være du må gjøre flere requester for å få den informasjonen du er ute etter.

5 Likes

Dere som driver og laster ned data fra selskaper på Oslo Børs, laster dere ned data til ett og ett selskap i gangen? Hvis ja, hvor lang tid tar det å laste ned data for alle selskapene på OSE?

Selv bruker jeg et program som heter Amibroker, som er et selvstendig program for TA, grafer og backtesting ol, og laster ned EOD kurser for selskapene på OSE fra finance.yahoo (gratis).
Det tar ca 1 minutt å laste quotes (open, high, low, close, volume), for alle selskapene etter børsslutt.

Jeg brukte også sidene til Netfonds av og til hvis jeg var nødt til å korrigere enkelte data som ikke stemte fra finance.yahoo.
Så Netfonds sine API er dypt savnet.

Jobber litt med JSON filer for tiden og fant nylig cli verktøyet jq -utolrig kjekt hvis du skal hente bestemt info ut av en eller flere json filer.
jq link https://stedolan.github.io/jq/

2 Likes

Jeg laster ned et og et selskap, men i mitt tilfelle så er det kun snakk om 11 selskaper jeg er interessert i, så det er ikke mange sekundene det er snakk om.

Jeg har ikke målt tiden det tar å gjøre bare dette, da dette er en av flere operasjoner programmet mitt gjør i paralell. Programmet mitt gjør seg ferdig med alt den skal på under 10 sekunder, så jeg har ikke brydd meg om å gå mer i detaljer på det.

Spørsmålet ditt gjorde meg nysgjerrig, så jeg tok en rask runde på Oslo Børs sine nettsider. Hvis dataene på https://www.oslobors.no/markedsaktivitet/#/list/shares/quotelist/ose/all/all/false er noe du kan bruke, så kan du få tak i json-dataene (selskapene er ikke sortert alfabetisk i json-responsen) fra denne lenken:

https://www.oslobors.no/ob/servlets/components?type=table&generators[0][source]=feed.ose.quotes.EQUITIES%2BPCC&filter=&view=DELAYED&columns=PERIOD%2C+INSTRUMENT_TYPE%2C+TRADE_TIME%2C+ITEM_SECTOR%2C+ITEM%2C+LONG_NAME%2C+BID%2C+ASK%2C+LASTNZ_DIV%2C+CLOSE_LAST_TRADED%2C+CHANGE_PCT_SLACK%2C+TURNOVER_TOTAL%2C+TRADES_COUNT_TOTAL%2C+MARKET_CAP%2C+HAS_LIQUIDITY_PROVIDER%2C+PERIOD%2C+MIC%2C+GICS_CODE_LEVEL_1%2C+TIME%2C+VOLUME_TOTAL&channel=3900cb856640fe3e69a6c0a49d07765c

Brukte Netfonds sitt API til å hente data, og hadde også laget en enkel tradingrobot. Nordnet skulle ha nytt API “klart i juni”. Spurte for en uke siden om status på dette - og fikk svar i dag:

Det arbeides med utviklingen av en API-løsning, men utover det foreligger det per nå dessverre ikke noe mer informasjon.

Håpløst…

2 Likes

Hvordan klarte du å finne denne url-en? Jeg trenger noe tilsvarende, men for fond. Ser at Oslo børs har kurs-info om dette, f.eks. her:
www.oslobors.no/markedsaktivitet/#/details/DK-GLBIX.OSE/overview
Men jeg trenger å hente ned historikk…

@vfdsvbafsdaf Jeg brukte Developer tools i Google Chrome til å se på de forskjellige web-requestene som gjøres når man laster siden. (Du finner tilsvarende developer tools i de fleste browsere nå for tiden.)
Developer tools åpnes med F12 eller Ctrl + Shift + i. Last siden på nytt, og gå til Network-fliken. Der kan du trykke på requestene og få opp detaljer om hver enkelt. Jeg valgte å filtrere på bare XHS-requester for å gjøre listen mer overkommelig. Inne på hver request så er det Response-fliken som viser dataene du får fra serveren.
På denne måten fant jeg den requesten som ga meg de dataene jeg ville ha, og dermed trengte jeg bare å kalle akkurat den url-en i stedet for å laste hele siden. :slight_smile:

1 Like