Koronaviruset - forebygging og behandling 🚑

Dette er tråden for å diskutere og linke til alt som har med medisinsk behandling av koronaviruset å gjøre.

Så, det store spørsmålet i mine øyne er når vi får behandlinger som reduserer liggetiden på sykehus såpass at f.eks barnehager, skoler og butikker kan åpnes igjen.

Det var en artikkel i dag om et studie i Kina hvor antall feberdager hadde gått ned fra 4,2 til 2,5. Dette tenker jeg vil påvirke liggetiden på sykehus markant. Dette er et studie startet i februar. Flere slike studier burde nærme seg ferdige.

I det markedet begynner å se lys i enden av tunnelen, så kommer et rally som ikke blir reversert dagen etterpå.

Løsningen på problemet, en vaksine har jeg inntrykk av at ligger lengre bort. Jeg tenker det er viktig at en slik vaksine er på plass før høsten. Ellers får man en ny bølge da, som med spanskesyken.

Edit:

1 Like

Det er absolutt ingen automatikk i at man skal få en ny bølge til høsten.

Det er bare et worst-case scenario som man har modellert på spanskesyken.

Men forholdene som gjorde at spanskesyken muterte til en ny og farligere variant var helt unike, og det er svært liten sjanse for at det skal skje igjen.

1 Like

En vaksine kommer ikke på plass til høsten, det tar minst ett år

Pågår forsøk med bl.a. remedesivir og en malariamedisin i hvert fall. Veit at de første remedesivir-studiene skal være klare i april en gang. Tipper at vi vil få mer standardiserte behandlingsprotokoller for dette i slutten av april/mai. Tipper også at det vil ha effekt, men ikke at det er en vidundermedisin.

Link takk.

Interessant erfaring med cruise skipet Diamond Princess der viruset har kunnet spre seg uhemmet blant passasjerene, men merkelig nok ikke har gjort det:

2 Likes

Avigan er godkjent av japanske og kinesiske myndigheter til behandling av covid-19.

INTERNATIONAL • CORONAVIRUS
Japan taps an unexpected drugmaker for its coronavirus treatment
BY NAOMI XU ELEGANT February 25, 2020 4:24 PM EST

Shares in Fujifilm Holdings Corp jumped as much as 8.8% on Tuesday after the Japanese government said
https://fortune.com/2020/02/25/coronavirus-treatment-drug-japan-fujifilm/ 17.03.2020, [email protected] Side 1 av 9
it would recommend the use of Fujifilm’s anti-flu
drug Avigan to treat people sickened by coronavirus.
Japanese Health Minister Katsunobu Kato said the ministry would recommend the drug for use in coronavirus treatments after test dosages appeared effective in mild and asymptomatic cases at at least two medical institutions over the weekend.

Leste det om Japan tidligere i dag på fundamentaltråden. Limte det inn nå😉

Er det bare japanske myndigheter som blir behandlet?

Takk, retta opp nå🛠

Hvis det her stemmer så er det interessant.

Over 80 % ble ikkje smittet.
Over 48 % av dei som ble smittet hadde ingen symptomer.

Ombord på Diamond Princess var 58 % var over 60 år.

Skytter vi spurv med kanon?

1 Like

Hele skipet ble satt i karantene, så hvis vi gjør det på land også, så vil det jo fungere bra.

Statens legemiddelverk og europeiske legemiddelmyndigheter endrer ikke sine anbefalinger for bruk av smertestillende.
Det på tross av anbefalingen fra Verdens helseorganisasjon (WHO), som fraråder folk å bruke Ibux og andre medisiner med stoffet ibuprofen, dersom de mistenker at de kan være smittet av corona.

Her bør vi følge WHO.
Ikkje ta paracetamol og ibuprofen om du trur du er smitta av Korona.

1 Like

Ibux og paracet har jo to forskjellige virkestoffer, det er vel ibux som egentlig blir frarådet her.

Greia er at begge to er feberdempende, noe man strengt tatt ikke burde ta hvis det ikke er snakk om feber på over 39,5-ish. Under det, så fungerer feberen slik at den dreper virus/bakterier, mens det er noe cellene våre tåler. Å senke feberen har da en negativ effekt på sykdomsforløpet.

På ett eller annet tidspunkt, så blir feberen så høy at den skader kroppen (spesielt hjernen), så da må man nesten ta feberdempende.

6 Likes

Jepp så perfekt eksperiment. Siden ein viste litt om Koronaviruset på den tid kan vil vel gå utfra at smitten ombord fekk utspille seg “forholdsvis fritt”. Eg hadde forventa at nesten alle ble smitta. At 50 % som er smitta ikkje har noen symptomer er jo ein stor utfordring.

Man må skille mellom epler og pærer her:

Behandlinger kan få godkjenning ekstremt mye fortere enn vaksiner, fordi man har så bra muligheter for å kjøre kliniske studier.
Det finnes antagelig et stort sett med veletablerte og innovative antivirale medisiner som kan ha god effekt på syke pasienter, dette begynner vi å se klare indikasjoner på allerede.
Hvis man har gode medisiner kan man drastisk kutte ned på tiden pasienter trenger intensivbehandling, og redusere mengden senskader pasienter får.

Vaksine er et mye lenger lerret å bleke. Den medisinen vil være helt ny, og må ha lange sikkerhetsstudier og efficacy studier. Så der er nok et år noe av et best case scenario.

2 Likes

Patients who were given the medicine in Shenzhen turned negative for the virus after a median of four days after becoming positive, compared with a median of 11 days for those who were not treated with the drug, public broadcaster NHK said.

In addition, X-rays confirmed improvements in lung condition in about 91% of the patients who were treated with favipiravir, compared to 62% or those without the drug.

4 Likes
4 Likes

kan vel tyde på at det ikke smitter noe særlig “aerosolt”, men nesten bare med dråpesmitte?

1 Like